Skolinspektionen

Skolinspektionens nyhetsbrev nr 2, 2019

Ny rapport: Gymnasieskolors hantering av nationella prov

De flesta gymnasieskolor förvarar de nationella proven på ett säkert sätt men många skolor beställer prov för andra ändamål än provskrivning, något som ökar risken för spridning. Det visar en ny rapport om gymnasieskolors hantering av nationella prov.
Ta del av rapporten

Röster om inspektion - Rektor Hamid Zafar

Skolinspektionens beslut och rapporter blir ofta ett starkt incitament i förändringsarbetet på skolorna. Hamid Zafar, tidigare rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, berättar om hur inspektionen blev ett stöd i arbetet och ledde till en positiv förändring på skolan.

Läs intervju med Rektor Hamid

Ny rapport: Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Elever som studerar teoretiska kurser inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå behöver få en mer flexibel och individanpassad undervisning. Det visar en ny granskning från Skolinspektionen.
Ta del av rapporten

GD-bloggen: Kvalitet i vuxenutbildning i vårt fokus  

Komvux har idag fler elever än gymnasieskolan men det är fortfarande svårt för många kommuner att erbjuda både flexibilitet och individanpassning. GD Helén Ängmo bloggar om kvalitet i vuxenutbildning och tipsar om våra senaste rapporter.
Läs GD-bloggen

Kolla din undervisning för högpresterande elever

Hur arbetar ni med högpresterande elever? Vi har tagit fram frågor för reflektion på Kolla din skola som kan ge er stöd och vägledning i arbetet med undervisningen av högpresterande elever.
Kolla din undervisning

Helhetssyn skapar kvalitet på Visättraskolan

Under hösten genomförde Skolinspektionen en regelbunden kvalitetsgranskning av Visättraskolan där skolan fick den högsta bedömningen inom samtliga områden: rektors ledarskap, undervisning, bedömning och betygssättning samt trygghet och studiero.
Läs om granskningen av Visättraskolan

Ny rapport: Fortsatta utbildningsvägar efter språkintroduktion

En ny rapport från Skolinspektionen visar att de flesta huvudmän och skolor har en god beredskap för att ge nyanlända elever förutsättningar att gå vidare inom utbildningssystemet efter språkintroduktion. Däremot behöver vägledningen utvecklas och rektor behöver ta större ansvar för arbetet med att främja social inkludering.
Ta del av rapporten

Riksrevisionen har granskat vårt arbete

Riksrevisionen har presenterat en rapport där de granskat vårt arbete gällande uppföljning av tillsynsbeslut. Bland annat rekommenderar Riksrevisionen oss att i högre grad se till att uppföljningsärenden inte avslutas förrän brister är avhjälpta.
Ta del av rapporten


 

Skolinspektionens Youtube-kanal

I vår Youtube-kanal samlar vi alla våra informationsfilmer, webbinarier, inspelade konferenser osv. 


Kommande granskningar

Inom kort presenteras våra granskningar av skolans hem- och konsumentkunskap samt musikundervisngen i årsskurs 7-9. Håll koll på skolinspektionen.se.

Webbinarier

Titta i efterhand!
Till webbinarier på skolinspektionen.se

Följ oss i sociala medier

Vill du tipsa någon annan om nyhetsbrevet?

Den här länken kan du skicka till någon du tror skulle vilja läsa Skolinspektionens nyhetsbrev: skolinspektionen.se/nyhetsbrev