Skolenkäten HT 2013

Yngre elever mer positiva än äldre

De största skillnaderna mellan olika elevgrupper finns enligt Skolenkäten hösten 2013 mellan yngre och äldre elever. De yngre eleverna är mer positiva till skolan än de äldre.

Är skolarbetet intressant?

  • 90 procent av eleverna i årskurs fem tycker att skolarbetet är intressant. Motsvarande andel bland eleverna i årskurs nio och gymnasiets år två är endast 71 procent respektive 77 procent.
  • 7 procent av eleverna i årskurs fem tycker inte att skolarbetet är intressant. Bland eleverna i årskurs nio och gymnasiets år två har siffrorna ökat till 27 respektive 22 procent.

Är skolarbetet roligt?

  • 84 procent av femteklassarna tycker att skolarbetet är roligt, men bara 51 procent av niorna och 61 procent av eleverna i gymnasiets år två.
  • 13 procent av eleverna i årskurs fem tycker inte att skolarbetet är roligt, att jämföra med 46 procent av niorna och 37 procent av dem som går år två på gymnasiet.

Har eleverna studiero?

  • 72 procent av eleverna i årskurs fem tycker att de har studiero på lektionerna, liksom 62 procent av niondeklassarna och 68 procent av dem som går år två på gymnasiet.
  • 21 procent av femteklassarna tycker inte att de har studiero. Motsvarande andel av niondeklassarna och eleverna som går år två på gymnasiet är 32 respektive 29 procent.

Så gjordes Skolenkäten HT 2013

Dessa grupper fick svara på enkäten
Skolenkäten vände sig till elever i grundskolans årskurs 5 och 9 samt år 2 på gymnasiet, pedagogisk personal i grund- och gymnasieskolan och föräldrar/vårdnadshavare till elever i förskoleklass, grundskolan samt grundsärskolan.

Här gjordes enkäten
Arboga, Arvika, Askersund, Falkenberg, Falköping, Gagnef, Hagfors, Hallsberg, Hammarö, Haninge, Hedemora, Hofors, Hudiksvall, Hultsfred, Härryda, Karlsborg, Karlstad, Kramfors, Kristianstad, Krokom, Kungsbacka, Landskrona, Leksand, Lidköping, Ljusdal, Luleå, Lund, Mjölby, Motala, Nyköping, Salem, Solna, Sorsele, Storuman, Surahammar, Svenljunga, Söderhamn, Tierp, Tyresö, Uppvidinge, Valdemarsvik, Vallentuna, Vellinge, Vimmerby, Västerås, Åre, Åtvidaberg, Östersund och Österåker.

Utöver skolenheterna i dessa kommuner ingick i denna enkätomgång även ett urval av skolenheter med följande huvudmän: Kunskapsförbundet Väst (de skolenheter som ligger i Vänersborg), Jämtlands gymnasieförbund, Framtidsgymnasiet, IT Gymnasiet Sverige AB, Kunskapsskolan i Sverige AB, Lärande i Sverige AB, Mikael Elias Gymnasium AB, Theducation AB, Vittraskolorna AB