Helén Ängmo i skola

Helén Ängmo på Bokmässan

Helén Ängmo om skolors arbete med vetenskap

I vilken utsträckning skapar skolan förutsättningar och arbetar för att utbildningen i skolan vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet? Varför är det viktigt och hur ser det ut i skolorna? I filmen från Bokmässan berättar Helén Ängmo om vad Skolinspektionen sett i granskningen Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet som publicerades i juni. 

För helskärmsläge, klicka på videon för att se filmen på Youtube och sedan välj helskärmsläge. 

Bokmässan 2019

Helén Ängmo kommer att tala på öppningsdagen den 26 september på Forskartorget, som är Bokmässans största arena för populärvetenskap med representanter från bl a universitet, myndigheter, bokförlag och företag. Heléns föredrag kommer att utgå från den rapport vi publicerade i juni om hur grundskolorna arbetar med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet (se länk nedan). Helén Ängmo kommer även senare samma dag att delta i en panel på ett seminarium om barns medievärld arrangerad av Göteborgs universitet.

Undervisning baserad på vetenskap och erfarenhet

I vilken utsträckning skapar skolan förutsättningar och arbetar för att utbildningen i skolan, utifrån identifierade behov, vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet? Varför är det viktigt och hur ser det ut i skolorna? Ta del av resultaten från Skolinspektionens nya granskning.

Medverkande: Helén Ängmo, generaldirektör
Arrangör: Skolinspektionen
Plats: Forskartorget
Tid: Torsdag den 26/9 kl 10.20–10.35
Livesändning: Föredraget livesänds på Forskatorgets webbplats: Forskartorget

Läs hela programmet på Forskartorget

Rapporten Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet 

Barnens medievärld - vems ansvar?

Barn ägnar en stor del av sin vakna tid åt medier och sociala plattformar. Två av fem ettåringar använder internet. Vid tio års ålder har en majoritet tillgång till egen mobiltelefon. Vår tid kräver mediekunniga medborgare. Vem tar ansvar för barnen? Skola? Föräldrar? I samtalet deltar Anette Novak, generaldirektör, Statens Medieråd, Helén Ängmo, generaldirektör, Skolinspektionen, Kerstin Olsson, projektledare, KB, och forskarna Kristina Alexanderson, Svenskarna och Internet, Helena Sandberg, Lunds universitet och Catarina Player-Koro, Göteborgs universitet. Moderator: Ulla Carlsson, professor, Göteborgs universitet.

Arrangör: Göteborgs universitet
Plats: Scen G3
Tid: Torsdag den 26/9 kl 17.00-17.45

Barnens medievärld - vems ansvar?