Träffa de fem skolmyndigheterna på Skolgården
Här kan du se Skolinspektionens program för Bokmässan i Göteborg den 25–28 september 2025.
Om Skolgården
Skolgården är ett samarbete mellan Sveriges skolmyndigheter, där vi samlas för att diskutera, inspirera och sprida kunskap samt forskningsresultat.
På Bokmässan 2025 kommer följande myndigheter att medverka med en gemensam monter: Sameskolstyrelsen, Skolforskningsinstitutet, Skolinspektionen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Gemensamt för skolmyndigheterna är att bidra till goda förutsättningar för barns och elevers utveckling och lärande samt till förbättrade kunskapsresultat för elever.
Invigning av Skolgården (monter C04:32)
Torsdag 25 september kl. 09.15
Kl. 09.15–09.45
Våra fem myndighetschefer inviger vår monter Skolgården.
Skolinspektionens samtal i Skolgården
Torsdag 25 september
Kl. 13.00–13.20 Kränkningar och mobbing i skolan
Alla har rätt att känna sig trygga i skolan. Men så är det inte för alla elever. Hur vanligt är det med diskriminering och kränkningar i skolan, och vad ska man göra om man blir utsatt för det?
Medverkande:
- Ulrika Lindén, barn- och elevombud, BEO
- Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman, DO
- Jonatan Lamy, ordförande, Sveriges elevkårer
Kl. 16.10–16.30 Elever som ligger långt fram i sin kunskapsutveckling
Alla elever har rätt att utvecklas så långt möjligt. Hur fungerar skolan för de elever som ligger långt fram i sin kunskapsutveckling? Kan man ställa elevers behov mot varandra, de som ligger långt fram och de som inte når målen? Och vad händer med elever som saknar stimulans i skolan?
Medverkande:
- Ulrika Rosengren, utredare på Skolinspektionen
- Mona Liljedahl, expert, författare, specialpedagog
Fredag 26 september
Kl. 11.40–12.00 Kärlek för alla – alla elever ska få kunskaper
(Samtalet äger även rum på Forskartorget samma dag kl. 10.35.)
Hur har området sexualitet, samtycke och relationer förändrats i skolan? Vad visar Skolinspektionens granskningar när det gäller hur undervisningen ser ut och vilken kvalitet den håller? Hur ser skolornas arbete ut när det gäller att förebygga och bemöta intolerans i undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer? Vad säger forskningen? Varför är det viktigt att eleverna görs delaktiga i undervisningen och vad säger författaren Jessica Schifauer som många läser i skolan?
Medverkande:
- Olivia Öberg, utredare Skolinspektionen
- Teresa Fernandez Long, undervisningsråd, Skolverket
- Karin Gunnarsson, docent pedagogik, Stockholms universitet
- Jonatan Lamy, ordförande, Sveriges elevkårer
- Jessica Schifauer, författare
Kl. 14.10 - 14.30 Skolans jämställdhetsarbete
Hur kan skolan öka jämställdheten och normmedvetenheten? ”Grabbiga pojkar” och ”duktiga flickor”, där färre pojkar når målen och fler flickor mår dåligt i skolan. Varför är det så? Hur kan undervisningen utformas för att bidra till alla elever – oavsett könstillhörighet – får lika möjligheter och villkor för lärande och utveckling? Vad säger Skolinspektionens granskningar och på vilket vis kan Skolinspektionens tillsyn och granskningar bidra till ökad jämställdhet?
Medverkande:
- Anna Säfström, utredare, Skolinspektionen
--
Moderator: Agnes Gidlund, pressansvarig, Skolinspektionen. De andra skolmyndigheternas separata program finns på deras webbplatser.