Frågor & svar
Se alla kategorierTillstånd för fristående skola
Kan jag begära ut en ansökan om att starta fristående skola?
Svar
Ja, du mejlar till skolinspektionen@skolinspektionen.se och begär ut handlingen. Uppge vilken skola det gäller eller vem som skickat in ansökan. Du kan även hitta mer information via Skolinspektionens diarium här:
Tittar ni även på hur redan existerande fristående skolor i kommunen påverkas av en nyetablering?
Svar
Nej. Skolinspektionens uppdrag är att titta på hur kommunen påverkas om en fristående skola etableras.
Vad händer om ni och kommunen tycker olika i frågan?
Svar
Om vi bedömer att en ansökan uppfyller alla krav då är vi skyldiga, som lagen är utformad, att säga ja till etablering. Vi ger alltid kommunen tillfälle att yttra sig, men det är inte alltid vi kommer fram till samma bedömning. Vi hämtar in olika uppgifter så som befolkningsprognos, hur många skolor som finns i kommunen och karta över var de ligger.
Utifrån det gör vi sedan en objektiv helhetsbedömning. Det vi bedömer är om utbildningen ger påtagliga negativa långsiktiga konsekvenser för den/de kommunala skolorna. Om ansökan gäller gymnasieskola eller gymnasiesärskola tittar vi även på effekterna i de närliggande kommunerna.
Begär ni in underlag från kommunen om vad de tycker om etablering i deras kommun?
Svar
Ja, vi ber alltid kommunen att uppge vad de tycker om en ansökan. Vi frågar bland annat om vad en etablering kommer att innebära för kommunens egna skolor.
Hur många ansökningar avslår ni per år?
Svar
Det ser lite olika ut från år till år. Här hittar du statistik över hur många som ansökt per år och hur många som fått avslag:
Hur många ansöker varje år om att starta fristående skola?
Svar
Det ser lite olika ut från år till år. Här hittar du statistik över ansökningarna per år. Och vilka som ansökt om att starta skola. Du kan läsa mer om statistiken för ansökningar och beslut här:
Hur länge gäller ett tillstånd?
Svar
Huvudregeln är att ett tillstånd inte är tidsbegränsat. Verksamheten ska dock starta senast två år efter att ett tillstånd beviljats.
Vad händer om den sökande får nej?
Svar
Ett nej på en ansökan innebär att den sökande inte kan starta skola. Ett sådant beslut kan dock överklagas till förvaltningsrätten.
Vilka är de vanligaste avslagsgrunderna?
Svar
De vanligaste avslagsgrunderna är att elevprognosen inte visar att det finns ett riktat intresse för den aktuella utbildningen, att sökanden inte har ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten eller att det blir påtagliga negativa konsekvenser för kommunen. Även brister i den ansökande huvudmannens befintliga skolverksamhet är ett vanligt skäl till avslag.
- 1
- 2