Till huvudinnehåll

Starta eller utöka fristående skola

Skolinspektionen tar emot, handlägger och beslutar om ansökan om godkännande som huvudman.

Ansökan

Ansök om att starta eller utöka fristående skola i Mina sidor.

Mina sidor är en e-tjänst för dig som vill starta eller utöka en skola. Här finns även e-tjänster för andra ansökningar och anmälningar som gäller fristående och kommunala skolor.

Ansökningsomgång

31 januari
Ansökan om godkännande skickas in till Skolinspektionen senast den 31 januari kalenderåret innan utbildningen ska starta.

Ansökningsperioden öppnar några månader innan den 31 januari och ansökningshandlingarna blir då tillgängliga i Mina sidor.

1 oktober
Skolinspektionen ska, om möjligt, fatta beslut innan den 1 oktober kalenderåret innan utbildningen ska starta.

Vid särskilda omständigheter går det att ansöka utanför ordinarie ansökningstid.

Av skollagen framgår att enskilda kan ansöka om tillstånd. Med enskilda avses juridiska personer så som aktiebolag, ekonomiska föreningar, ideella föreningar eller stiftelser. Även fysiska personer kan ansöka.

Du som ansöker behöver ha full rättskapacitet. Om sökande organisation är en juridisk person behöver denne vara registrerad hos registeransvarig myndighet för att ansökan ska kunna prövas. Handlingar som styrker sökandens rättsliga förmåga ska bifogas ansökan.

Avgift för ansökan

Skolinspektionen får ta ut en avgift för ansökningar om godkännande som huvudman. Avgiften varierar beroende på vad för typ av tillstånd ansökan avser. När du lämnat in ansökan skickas ett mejl med instruktioner för inbetalning. Om avgiften inte betalas tas ärendet inte upp för prövning, och ansökan avvisas.

Avgifter  
Nyetablering av fristående skola 75.000 kr
Utöka en befintlig fristående skola (exempelvis med nya årskurser eller andra gymnasieprogram och/eller inriktningar) 65.000 kr
Utöka en befintlig fristående skola med avvikelse från de nationella programmen 20.000 kr

Om flera ansökningar skickas in som avser samma skolenhet ska endast en avgift betalas. Exempelvis om du ansöker om att starta en skolenhet (75 000 kr) och samtidigt ansöker om avvikelse inom de nationella programmen (20 000 kr) ska du betala en avgift på 75 000 kr och inte 95 000 kr.

Vad händer när Skolinspektionen godkänner en ansökan?

Ett godkännande som huvudman avser viss utbildning vid en viss skolenhet i en viss kommun.

När Skolinspektionen beviljar en ansökan och godkänner en enskild som huvudman för en utbildning ska utbildningen starta senast vid början av det läsår som inleds två år efter godkännandet. Det innebär att den utbildning som godkänns i ansökningsomgången 2025 måste starta senast vid början av läsåret 2027/28.

Om utbildningen inte startar återkallar Skolinspektionen tillståndet, om det inte finns särskilda skäl.

Etableringskontroll

Efter att en utbildning blivit godkänd genomför Skolinspektionen en Etableringskontroll. Etableringskontroll ska genomföras innan utbildningen startar. Vid etableringskontrollen granskar Skolinspektionen huvudmannens förberedelser inför skolstarten och att huvudmannen har förutsättningar att bedriva verksamhet i enlighet med sitt godkännande.

Mer information om vad som kontrolleras vid etableringskontrollen.

Tillsyn under första verksamhetsåret

Efter godkänd etableringskontroll kan den nya utbildningen ta emot elever och starta verksamheten. Under en nystartad verksamhets första år gör Skolinspektionen en tillsyn under första verksamhetsåret.  

Vad händer när Skolinspektionen avslår en ansökan?

Efter ett avslag kan sökande alltid skicka in en ny ansökan i kommande ansökningsomgång.

Skolinspektionens beslut kan också överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Senast uppdaterad: 22 oktober 2024