Frågor och svar om barn- och elevers rättigheter i skolan
Se alla kategorierFrågor som rör ledighet, betyg och skolskjuts
Har man rätt att överklaga ett satt betyg?
Svar
Nej. Betygssättning är en myndighetsutövning och ett betyg går inte att överklaga. Eleverna ska däremot få information om de grunder som tillämpas vid betygssättningen. Det innebär att rektorn, tillsammans med lärarna, behöver säkerställa att eleverna får väl avvägd och enhetlig information om betyg och betygssättning. Det betyder också att eleverna ska få ändamålsenlig information om vad som är väsentliga kunskaper i ämnet, om betyg och betygssättning och om betygskriterierna.
Läs mer och se en film om hur lärare sätter betyg här:
Sätta betyg i grundskolan - Skolverket
Kan en elev ha rätt till ledighet utöver skolloven?
Svar
Rektorn kan under vissa förutsättningar bevilja en elev ledighet. En elev får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Exempel på enskilda angelägenheter kan enligt förarbetena vara vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Om det finns synnerliga skäl, det vill säga mycket starka skäl, får längre ledighet beviljas. Det är rektorn på skolan som beslutar om ledighet för en elev.
Här kan du läsa mer om ledighet i skolan: Ledighet i skolan - Skolverket
Kopiera länk till svaretVilka elever har rätt skolskjuts?
Svar
Elever i förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan och anpassade gymnasieskolan har under vissa förutsättningar rätt till kostnadsfri skolskjuts till och från skolan. Elever i gymnasieskolan kan ha rätt till ekonomiskt stöd för elevresor.
När en elev ansöker om skolskjuts ska alla dessa förutsättningar prövas individuellt i det enskilda fallet.
Bra att känna till är att det är kommunen som avgör rätten till skolskjuts.
Här kan du läsa mer om rätten till skolskjuts och elevresor:
Skolskjuts och elevresor - Skolverket