Frågor och svar om barn- och elevers rättigheter i skolan
Se alla kategorierFrågor som rör skolplikt, tillgång till elevhälsa och undervisningstid
Vad innebär rätt till utbildning och skolplikt?
Svar
Barn som är eller ska vara folkbokförda i Sverige har skolplikt. Alla barn som omfattas av skolplikten har en grundlagsreglerad rätt till kostnadsfri utbildning. Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen. För att inte behöva gå till skolan ska barnet ha ett giltigt skäl att vara frånvarande, till exempel sjukdom eller beviljad ledighet.
Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår då ett barn fyller sex år.
Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång får hemkommunen under vissa förutsättningar förelägga elevens vårdnadshavare att se till att eleven kommer till skolan.
Här kan du läsa om reglerna kring skolplikt och rätt till utbildning:
Skolplikt och rätt till utbildning - Skolverket
Har alla elever rätt till tillgång till elevhälsa?
Svar
Ja. Utifrån de lokala behoven och förutsättningarna avgör huvudmannen hur skollagens krav på tillgång till elevhälsa ska uppfyllas. Varje yrkeskategori måste inte finnas anställd på varje skola, men huvudmannen måste organisera elevhälsan så att det finns tillgång till de olika yrkeskategorierna i den omfattning som behövs för att eleverna ska få det stöd de behöver. Huvudmannen måste också säkerställa att all elevhälsopersonal har adekvat utbildning.
Läs mer om elevhälsa här: Elevhälsa - Skolverket
Kopiera länk till svaretHur många timmars undervisningstid har elever i olika skolformer rätt till?
Svar
Det finns regler kring den undervisningstid som elever har rätt till i olika skolformer samt hur undervisningstiden ska förläggas över läsår, veckor och skoldagar.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för undervisningstid, lärotider och schema: Undervisningstid, lärotider och schema - Skolverket
Kopiera länk till svaret