Kommunerna behöver stärka arbetet med att öka barns deltagande i förskolan
Förskolan har positiva effekter, särskilt för barn från familjer med sämre socioekonomiska förutsättningar. Därför är det viktigt att rektorer, huvudmän och kommuner arbetar för att fler barn skrivs in och närvarar i förskolan. Skolinspektionens granskning visar dock att detta arbete behöver utvecklas.
Förskolan är det första steget in i det svenska utbildningssystemet och ger positiva effekter på barns lärande och utveckling, både på kort och lång sikt. I förskolan får barn också möjlighet att utveckla sociala färdigheter och kunskaper och förståelse för demokratiska värderingar och principer. Samtidigt finns det barn som inte deltar i förskolan, särskilt i områden med svagare socioekonomi.
Skolinspektionens granskning visar att 29 av de 30 granskade verksamheterna har behov av att utveckla sitt arbete. Det gäller dels rektorernas och kommunernas arbete med att främja närvaro, men det finns också kvalitetsbrister i kommunens uppsökande arbete.
- Barn som gått i förskola av hög kvalitet lyckas bättre i skolan, både kunskapsmässigt och socialt. De har dessutom färre psykiska och fysiska hälsoproblem samt högre utbildning och inkomst i vuxen ålder. Det finns även positiva samband mellan hög, regelbunden närvaro i förskolan och barnens lärande och språkliga utveckling. Därför är det viktigt att kommunerna jobbar för att få barnen till förskolan, säger Emma Frankl.
Granskningen visar att kommunerna behöver skapa en medvetenhet och samsyn kring hur rektor och personal ska bedriva, följa upp och utveckla det närvarofrämjande arbetet. De behöver också ha kännedom om orsakerna till att vårdnadshavare inte skriver in barnen i förskolan för att kunna möta de behov som finns. Men framför allt är det viktigt att ta reda på varför barn inte deltar och utforma insatserna utifrån det.
För mer information kontakta
Presstjänsten 08-586 082 26