Till huvudinnehåll
Lärare planerar
Publicerad: 29 april 2025

Vanligt med brister i samband med skolans val

Skolinspektionen har i en tematisk tillsyn granskat om skolor som anordnar skolans val gör det inom ramen för gällande lagstiftning. Drygt hälften av de 59 granskade skolorna uppfyller inte författningarnas krav, och på elva av dessa skolor finns flera brister inom det granskade området.

Skolinspektionen konstaterar att 30 av de 59 granskade skolorna har en eller flera brister i förhållande till författningarnas krav. Den vanligaste bristen är att undervisningstid har omfördelats till skolans val från ett eller flera av de ämnen som tid inte får omfördelas från, som engelska eller matematik. En annan vanlig brist på de granskade skolorna är att mer undervisningstid än vad som är tillåtet per stadium har omfördelats från ämnen där omfördelning får ske med som högst 20 procent. Av de skolor som ingått i tillsynen har en tredjedel brister inom något av dessa två områden.

– För eleverna innebär det att de riskerar att inte få sin garanterade undervisningstid i något eller i flera ämnen. Mot bakgrund av hur central undervisningstiden är för eleverna, deras lärande och för likvärdigheten i skolan, är det särskilt viktigt att huvudmännen säkerställer att skolans val anordnas på ett sätt som gör att eleverna får den undervisningstid som de har rätt till, säger Therese Jakobsson, utredare på Skolinspektionen.

En annan brist som förekommer på sex av de granskade skolorna är att undervisningstiden inom skolans val inte används för undervisning i ett eller flera ämnen. I stället används tiden åt exempelvis mentorstid eller studieteknik, utan koppling till kursplanen i något eller några ämnen.

Skolinspektionen konstaterar också brister gällande hur och av vem beslut om fördelning av undervisningstid fattas och hur utrymmet för skolans val ska användas. Det förekommer exempelvis att det är rektorn i stället för huvudman som fattar beslut om skolans timplan och att det är lärarna i stället för rektorn som beslutar hur utrymmet för skolans val ska användas.

Publikation
Granskningsrapport