Genomförandet av prövning och betygssättning efter lovskola i grundskolans årskurs 9
Skolinspektionen genomför nu en tematisk tillsyn av betygsättning genom prövning efter lovskola i grundskolans årskurs 9.
Den så kallade obligatoriska lovskolan är en kompensatorisk stödåtgärd som syftar till att stärka likvärdigheten i skolan och öka andelen elever som når behörighet till gymnasieskolan. Elevers deltagande i lovskolan är frivilligt.
Enligt regleringsbrevet för 2025 ska Skolinspektionen granska genomförandet av prövning och betygssättning efter lovskola i grundskolans årskurs 9. Myndigheten ska redovisa sina erfarenheter och slutsatser från granskningen till Regeringskansliet.
Den tematiska tillsynen förväntas ge insikter kring hur regleringen kring prövning efter lovskola i årskurs 9 efterlevs. De samlade resultaten från tillsynen utgör svaret på uppdraget.
Om tillsynen
Skolinspektionens tillsyn avser prövning och betygssättning efter den lovskola som riktar sig mot elever som har avslutat årskurs 9 utan att ha uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan.
Syftet med den tematiska tillsynen är att kontrollera att regleringen kring prövning och betygssättning efter lovskolan i årskurs 9 efterlevs, och om det finns brister i genomförandet verka för att dessa åtgärdas. Tillsynen genomförs med verksamhetsbesök, intervjuer med rektorer och lärare samt genom dokumentstudier.
Vid sidan av de enskilda beslut som fattas i tillsynen kommer resultaten att sammanställas i form av en övergripande rapport. Rapporteringen till regeringen sker senast den 7 maj 2026.