Frågor och svar
Se alla kategorierFrågor och svar om rättigheter i skolan
Vilken rätt till information har vårdnadshavare om deras barns situation i skolan?
Svar
Ett barns vårdnadshavare har ansvar för barnets personliga förhållanden och för att barnet får sina behov tillgodosedda. Skolan måste informera om sådant som vårdnadshavaren behöver veta för att kunna utöva det ansvaret.
Enligt skollagen ska vårdnadshavare fortlöpande få information om barnets eller elevens utveckling. Förskolors och skolors ansvar för samarbete med vårdnadshavare och hemmen utvecklas ytterligare i läroplanerna. Det finns ingen bestämmelse i skollagen som reglerar exakt när eller på vilket sätt vårdnadshavare ska få information om deras barns utveckling och trivsel. Det är upp till skolan att organisera hur den fortlöpande informationen ges, men utvecklingssamtalet är reglerat i skollagen.
Läs mer om utvecklingssamtal här:
Utvecklingssamtal och skriftlig individuell utvecklingsplan (IUP) - Skolverket
Har man rätt att överklaga ett satt betyg?
Svar
Nej. Betygssättning är en myndighetsutövning och ett betyg går inte att överklaga. Eleverna ska däremot få information om de grunder som tillämpas vid betygssättningen. Det innebär att rektorn, tillsammans med lärarna, behöver säkerställa att eleverna får väl avvägd och enhetlig information om betyg och betygssättning. Det betyder också att eleverna ska få ändamålsenlig information om vad som är väsentliga kunskaper i ämnet, om betyg och betygssättning och om betygskriterierna.
Läs mer och se en film om hur lärare sätter betyg här:
Sätta betyg i grundskolan - Skolverket
Har alla elever rätt till tillgång till elevhälsa?
Svar
Ja. Utifrån de lokala behoven och förutsättningarna avgör huvudmannen hur skollagens krav på tillgång till elevhälsa ska uppfyllas. Varje yrkeskategori måste inte finnas anställd på varje skola, men huvudmannen måste organisera elevhälsan så att det finns tillgång till de olika yrkeskategorierna i den omfattning som behövs för att eleverna ska få det stöd de behöver. Huvudmannen måste också säkerställa att all elevhälsopersonal har adekvat utbildning.
Läs mer om elevhälsa här: Elevhälsa - Skolverket
Kopiera länk till svaretHar skolan rätt att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa?
Svar
Ja. Alla som arbetar i förskola eller skola är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Det är reglerat i socialtjänstlagen.
Huvudmannen för förskolan eller skolan och de som är anställda i verksamheten ska även på socialnämndens initiativ i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa samverka med samhällsorgan, organisationer och andra som berörs.
Anmäla oro för ett barn till socialtjänsten:
Anmäla oro för ett barn till socialtjänsten - Skolverket
Har vårdnadshavare rätt att informeras om att en orosanmälan är gjord till socialtjänsten?
Svar
En bedömning behöver göras i varje enskilt fall. Förskolan eller skolan bör ha som utgångspunkt att samverka med vårdnadshavare och så långt det är möjligt informera familjen om att en orosanmälan skrivs och varför. Det finns dock inte någon skyldighet att göra det.
Anmäla oro för ett barn till socialtjänsten:
Anmäla oro för ett barn till socialtjänsten - Skolverket
Kan en elev ha rätt till ledighet utöver skolloven?
Svar
Rektorn kan under vissa förutsättningar bevilja en elev ledighet. En elev får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Exempel på enskilda angelägenheter kan enligt förarbetena vara vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Om det finns synnerliga skäl, det vill säga mycket starka skäl, får längre ledighet beviljas. Det är rektorn på skolan som beslutar om ledighet för en elev.
Här kan du läsa mer om ledighet i skolan: Ledighet i skolan - Skolverket
Kopiera länk till svaretHur många timmars undervisningstid har elever i olika skolformer rätt till?
Svar
Det finns regler kring den undervisningstid som elever har rätt till i olika skolformer samt hur undervisningstiden ska förläggas över läsår, veckor och skoldagar.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för undervisningstid, lärotider och schema: Undervisningstid, lärotider och schema - Skolverket
Kopiera länk till svaretVilka elever har rätt skolskjuts?
Svar
Elever i förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan och anpassade gymnasieskolan har under vissa förutsättningar rätt till kostnadsfri skolskjuts till och från skolan. Elever i gymnasieskolan kan ha rätt till ekonomiskt stöd för elevresor.
När en elev ansöker om skolskjuts ska alla dessa förutsättningar prövas individuellt i det enskilda fallet.
Bra att känna till är att det är kommunen som avgör rätten till skolskjuts.
Här kan du läsa mer om rätten till skolskjuts och elevresor:
Skolskjuts och elevresor - Skolverket
- 1
- 2