Planerad kvalitetsgranskning 2023
Skolinspektionen har fattat totalt 425 beslut inom planerad kvalitetsgranskning under 2023. Nedan redovisar vi en sammanfattning av statistiken från inspektionsformen.
Statistiktabeller 2023
Totalt har 425 beslut fattats
Totalt har 425 beslut fattats inom planerad kvalitetsgranskning under 2023, varav 410 skolenhetsbeslut och 15 huvudmannabeslut.
- I 19 procent av skolenhetsbesluten bedömdes skolan uppfylla kvalitetskriterierna i hög utsträckning inom samtliga fyra bedömningsområden på skolenhetsnivå. Resterande 81 procent innehöll minst ett utvecklingsområde.
- Av de 15 huvudmän som granskades bedömdes tre uppfylla kvalitetskriterierna i hög utsträckning inom båda bedömningsområdena som ingår i granskningen. Resterande tolv huvudmän hade minst ett utvecklingsområde.
- I 100 skolenhetsbeslut ingick bedömningsområdet Huvudmannens styrning och stöd. Av besluten hade 53 procent utvecklingsområden inom bedömningsområdet.
- Det vanligaste bedömningsområdet på skolenhetsnivå som grund- och gymnasieskolor fick utvecklingsområde inom var Rektors ledarskap (68 procent).
- För anpassade grund- och gymnasieskolor var Social gemenskap, aktivt deltagande och trygghet (59 procent) samt Rektors ledarskap (58 procent) de vanligaste bedömningsområdena på skolenhetsnivå att få utvecklingsområde inom.
Namnbyte under 2023
Den 1 juli 2023 bytte inspektionsformen namn från regelbunden kvalitetsgranskning till planerad kvalitetsgranskning. Detta påverkade ingenting vad gäller granskningens innehåll och genomförande.
Om statistiken
Här kan du läsa mer om vad planerad kvalitetsgranskning är och vad vi tittar på och vad som är viktigt att tänka på för att tolka statistiken korrekt.
Statistik om planerad kvalitetsgranskning
Statistiken är underlag för Skolinspektionens årsredovisning som du hittar här:
Skolinspektionens årsredovisning 2024
Om planerad kvalitetsgranskning
I kvalitetsgranskning bedöms utbildningens eller verksamhetens kvalitet i förhållande till mål och andra riktlinjer. Skolinspektionen bedömer skolans eller huvudmannens arbete mot de kvalitetskriterier som myndigheten satt upp och vi uttalar oss om kvalitetsnivån. Skolinspektionen fattar beslut och i de fall kvaliteten behöver förbättras anger vi utvecklingsområden i beslutet.
Här kan du läsa mer om hur en inspektion går till och vad vi tittar på och bedömer inom den planerade kvalitetsgranskningen:
Anledning till inspektion
Inspektion - steg för steg
Om planerad kvalitetsgranskning