Till huvudinnehåll
Publicerad: 15 juni 2023

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Västerås Citygymnasium

Skolinspektionen har beslutat att återkalla godkännandet för Västerås Citygymnasium AB, som driver Västerås Citygymnasium i Västerås. Återkallandet görs på grund av att ägar- och ledningskretsen inte anses lämpliga att bedriva skolverksamhet.

Skolinspektionens beslut innebär att huvudmannen Västerås Citygymnasium AB inte får driva skola. Återkallandet gäller från och med att beslutet har vunnit laga kraft.

Orsaken till att Skolinspektionen återkallar godkännandet för Västerås Citygymnasium AB är att ägar- och ledningskretsen under lång tid återkommande visat bristande vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna. Huvudmannen och dess ägar- och ledningskrets och den juridiska personen Västerås Citygymnasium AB bedöms därmed inte lämpliga att bedriva skolverksamhet och huvudmannen uppfyller inte längre förutsättningarna för godkännande.   

Eleverna måste byta skola

När en gymnasieskola tvingas stänga är varje hemkommun ansvarig för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning av god kvalitet. Eleverna och deras föräldrar kan också i mån av plats välja en fristående gymnasieskola. Det är nu viktigt att varje elev i samråd med sin hemkommun så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning tryggad. 

Beslutet kan överklagas

Västerås Citygymnasium AB har möjlighet att överklaga beslutet.

Ladda ner beslutet

För information:

Presstjänsten: 08-586 080 60