Till huvudinnehåll
Diarienummer SI 2023:7614
Publicerad 28 februari 2024

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi)

Skolinspektionen har på uppdrag av regeringen gjort en granskning av kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi). Inom ramen för regeringsuppdraget har Skolinspektionen under hösten 2022 och våren 2023 genomfört en tematisk kvalitetsgranskning av kvaliteten i undervisningen inom komvux i sfi. Granskningen visar att många av de problem som tidigare granskningar och utredningar pekat på kvarstår.

Rapporten lyfter några saker för en utvecklad kvalitet inom komvux i sfi:

  • Kraven på lärarnas utbildning för att undervisa inom komvux i sfi inte är tillräckliga i förhållande till den kompetens som behövs.
  • Det kan finnas behov av att på nationell nivå understryka vikten av ett systematiskt kvalitetsarbete inom komvux på samma sätt som för övriga skolformer.
  • I arbetet på nationell nivå för en ökad likvärdighet för elevernas möjligheter att lära sig språket är tydliga författningar och myndigheternas väg-ledning viktiga faktorer.
  • Det finns skäl att överväga ett förtydligande av det lärarstöd eleverna ska ges i distansundervisningen för att säkerställa att eleverna ges en mer likvärdig undervisning och utbildning, oavsett huvudman.
Rapport till regeringen

Kontaktperson

Ingrid Jerkeman

Senast uppdaterad: 12 april 2024