Lämna uppgifter om missförhållanden
Information för dig som anser att ett barn eller en elev har blivit felaktigt eller illa behandlad eller om du upplever att den allmänna situationen på förskolan eller skolan är dålig.
Om dina uppgifter är kopplade till Covid-19-pandemin
Skolinspektionen gör alltid en bedömning om vi ska utreda ett klagomål eller inte. Om klagomålet är kopplat till missnöje med skolans undervisning med anledning av Covid-19, och Skolinspektionen väljer att utreda klagomålet, så kommer det i första hand att utredas på skolnivå. Det innebär att vi granskar hur skolan hanterar frågor kopplat till Covid-19 för skolans samtliga elever och inte hur en skola har hanterat ett visst elevärende.
Gör så här om du vill lämna uppgifter om missförhållanden
Steg 1 - Prata med förskolan eller skolan först
För att få så snabb och effektiv hjälp som möjligt, ska du i första hand prata med rektorn om du är missnöjd med något på skolan.
Steg 2 – Vänd dig till huvudmannens klagomålshantering
Om du är missnöjd med rektors svar eller hantering ska du vända dig till huvudmannen. Huvudmannen har ett ansvar att oberoende av rektor utreda ditt klagomål.
För att ta reda på hur du kommer i kontakt med ansvarig för huvudmannens klagomålshantering kan du titta på huvudmannens eller skolans webbplats, alternativt fråga någon i personalen på skolan.
Steg 3 – Lämna uppgifter till Skolinspektionen
Är du missnöjd med huvudmannens hantering? Skicka då in dina uppgifter om missförhållande till oss.
Observera att Skolinspektionen:
- Bedömer vilka uppgifter vi ska utreda och på vilket sätt. Det innebär att vi inte utreder alla uppgifter vi får in.
- Vi har fokus på den nuvarande skolsituationen. Det innebär att eleven behöver gå kvar i den aktuella skolan för att vi ska starta en utredning. Ett undantag är kränkande behandling och mobbning. Då kan vi utreda vad som hänt även om barnet/eleven lämnat skolan, förskolan eller vuxenutbildningen.
- De ärenden vi utreder hanterar vi opartiskt, vi företräder alltså inte den som lämnar uppgifter.
- Om vi utreder ett enskilt barns/elevs skolsituation får vårdnadshavare insyn i utredningen. En sådan utredning tar i genomsnitt fem månader tills beslut fattas.
- Uppgifter och andra handlingar som kommer in till oss blir så kallade allmänna handlingar. Det betyder att vem som helst har rätt att läsa dem. Men vi kan skydda vissa känsliga uppgifter.
- Du kan lämna dina uppgifter anonymt men det underlättar ofta vår utredning om du lämnar namn och kontaktuppgifter. Vi har även rutiner för att du som har skyddade personuppgifter ska kunna lämna uppgifter om missförhållanden.
Skolinspektionen tar emot uppgifter om alla skolformer. När det gäller fristående förskolor har dock kommunen tillsynsansvar. Ett undantag är uppgifter som rör kränkande behandling sådana uppgifter kan utredas av Skolinspektionen.
Lämna uppgifter om missförhållanden via webbformulär
Webbformulär för uppgifter om missförhållanden
När du genomfört din webbanmälan får du en bekräftelse på att anmälan kommit fram. I webbformuläret måste du fylla i all information vid ett och samma tillfälle annars finns en risk att den försvinner. Om du vill kunna arbeta med ditt klagomål vid flera tillfällen under en längre period rekommenderar vi att du laddar ned Wordformuläret här nedan.
Lämna uppgifter om missförhållanden via wordformulär
Om du inte kan använda vårt webbformulär kan du ladda ner formuläret som ett word-dokument. Det kan du sedan skicka till oss på Skolinspektionen.
Wordformulär för uppgifter om missförhållanden