Webbinarium: Granskning av musikundervisningen i årskurs 7-9

När: Fredagen den 12 april kl. 14:00–15:00
Var: Vid ditt skrivbord eller annan plats som du väljer själv (med en dator)

Estetiska ämnen är viktiga för elevers möjligheter att utveckla kreativitet. I Sverige betonas sedan lång tid tillbaka vikten av kreativa förmågor i läroplanen. Musik är ett av de estetiska ämnena. Musik är viktigt för såväl individ som samhälle. Den är ofta en viktig del i ungdomars identitetssökande och en källa till välmående för individen. Dessutom är musik en kommunikationsform och en konstnärlig uttrycksform som idag, med digital teknik, gjorts tillgänglig för de flesta. Inte bara att lyssna på utan även att skapa. Kreativitet är en viktig del inom musikskapandet, men även inom många andra områden oavsett vad vi studerar eller arbetar med.

Skolan har en viktig roll när det gäller att utbilda elever till att kunna delta i musikaliska sammanhang och bidra till att stimulera elevernas kreativitet. Det kräver att de får en musikundervisning som innehåller hela ämnets kursplan. Dessutom behöver vissa förutsättningar, vilka beskrivs i rapporten, vara uppfyllda i musikundervisningen för att kreativitet ska främjas.

Under webbinariet kommer Anette Hamerslag från Skolinspektionen, som ansvarat för granskningen, att berätta om resultaten. Du får också möjlighet att ställa frågor till henne och Camilla Gölstam från Skolverket.

Mer information om granskningen och rapporten finner du här: 
Musikundervisningen i grundskolans årskurs 7-9

För att delta:
Fredagen den 12 april klickar du på den här länken:
Webbinarium om musikundervisningen i årskurs 7-9 
Det gör du cirka tio minuter innan start, det vill säga kl. 13:50. Där ska du välja Enter as Guest, och därefter skriva in namn och ort, exempelvis: Bertil Hansson, Sollefteå.

Ett webbinarium är ett seminarium som hålls via webben där det finns möjlighet att ställa frågor och få svar och också ta del av andra deltagares frågor och funderingar. Vår inbjudan riktar sig till alla som är intresserade av ämnet.

De 100 första kan chatta
De 100 första som loggar in kan ställa frågor och diskutera över en chatt. Övriga kan följa hela sändningen och chatten live, men inte själva delta i chatten. Kommer du inte in direkt, läs anvisningarna och klicka på den nya länken som visas.

Förutsättningar:
En dator med stabil internetuppkoppling och Flash Player version 10.1 eller högre (på iPad kan du använda webbläsaren Photon), högtalare eller hörlurar för att kunna lyssna. Du kan i förväg kontrollera dina förutsättningar genom att klicka på denna testlänk

Vid problem eller tekniska frågor, ring vår tekniska support på:
072-729 41 11

Har du frågor om webbinariet, kontakta Malin Börresen på Skolinspektionen: malin.borresen@skolinspektionen.se.

Webbinariet spelas in och kommer också att kunna ses i efterhand på myndighetens webbplats. Här hittar du inspelningar av samtliga webbinarier som Skolinspektionen anordnat: Skolinspektionens webbinarier