Webbinarium: Övergångar mellan stadier - skolors arbete vid elevers övergång till årskurs 7

Tid: Torsdag 6 december kl. 10:00-11:00
Plats: Vid ditt skrivbord eller annan plats som du väljer själv (med en dator)

Att börja i årskurs 7 innebär en stor förändring för många elever. Det innebär ofta ett högre tempo, ändrad struktur samt högre krav på eget ansvarstagande. Dessutom är det inte ovanligt att eleverna får nya klasskamrater, flera nya lärare, ny rektor och ny elevhälsa.

Det är viktigt att övergången mellan olika skolor fungerar väl för att kontinuitet och progression i lärandet ska säkras. Mottagande skola och dess lärare behöver känna till elevers kunskapsnivå samt behov och förutsättningar i övrigt. Det är också viktigt att informationen används för att anpassa undervisningen.

Under webbinariet får du ta del av resultaten från granskningen. Du får även med dig utvecklingsområden, exempel på väl fungerande inslag och framgångsfaktorer. Skolverket deltar och informerar om övergångar och samverkan, och om den nya lagregleringen inom området. Du får även möjlighet att ställa frågor till båda myndigheterna under ett avslutande panelsamtal.

Medverkanden:

  • Allan Westerdahl, enhetschef på Skolinspektionen, moderator.
  • Hans-Göran Arvidsson, utredare och projektledare på Skolinspektionen.
  • Åsa Engblom, undervisningsråd på Skolverket.

Mer information om granskningen och rapporten finner du här: www.skolinspektionen.se/overgang

Ett webbinarium är ett seminarium som hålls via webben, där det finns möjlighet att ställa frågor och få svar och också ta del av andra deltagares frågor och funderingar. Vår inbjudan riktar sig till alla som är intresserade av ämnet.

För att delta: Torsdagen den 6 december klickar du på länken: http://skolinspektionen.adobeconnect.com/skolinspektionen/ cirka tio minuter innan start, det vill säga kl. 09:50. Där ska du välja Enter as Guest, och därefter skiva in ditt namn och ort, exempelvis: Bertil Hansson, Sollefteå

100 första kan chatta De 100 första som loggar in kan ställa frågor och diskutera över en chatt. Övriga kan följa hela sändningen och chatten live, men inte själva delta i chatten. Kommer du inte in direkt, läs anvisningarna och klicka på den nya länken som visas.

Förutsättningar: En dator med stabil internetuppkoppling och Flash player version 10.1 eller högre (på iPad kan du använda webbläsaren Photon), högtalare eller hörlurar för att kunna lyssna.

Du kan i förväg kontrollera dina förutsättningar genom att klicka på denna testlänk: https://skolinspektionen.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm

Vid problem eller tekniska frågor, ring vår tekniska support på 072-729 41 11

Har du frågor om webbinariet, kontakta Lisette Wiklund på Skolinspektionen lisette.wiklund@skolinspektionen.se.

Webbinariet kommer spelas in och kommer också kunna ses i efterhand på myndighetens webbplats. Här hittar du inspelningar av samtliga webbinarier som Skolinspektionen anordnat: www.skolinspektionen.se/webbinarier