Till huvudinnehåll
Publicerad: 5 juli 2021

Skolinspektionen stänger Gårdeby friskola i Söderköpings kommun

Skolinspektionen har beslutat att återkalla godkännandet för Gårdeby Friskola Ekonomisk förening i Söderköping. Detta då Gårdeby Friskola Ekonomisk förening inte har ekonomiska förutsättningar att följa de förskrifter som gäller för verksamheten.

Skolinspektionens beslut innebär att huvudmannen Gårdeby Friskola Ekonomisk förening inte får driva skolan vidare. Beslutet gäller från och med den 13 augusti 2021.

Orsaken till att Skolinspektionen återkallar godkännandet för skolan är att Gårdeby Friskola Ekonomisk förening inte har ekonomiska förutsättningar att följa de förskrifter som gäller för verksamheten.

Skolinspektionen bedömer sammantaget att föreningens ekonomiska förutsättningar brister i så stor utsträckning att det finns en påtaglig risk för att verksamheten inom en nära framtid kommer att gå i konkurs.

Eleverna måste byta skola

När en skola tvingas stänga är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda eleverna utbildning i en kommunal skola. Eleverna och deras föräldrar kan också i mån av plats välja en fristående skola.

Beslutet kan överklagas

Gårdeby Friskola Ekonomisk förening i Söderköping har möjlighet att överklaga beslutet. Beslutet gäller i så fall tills vidare i avvaktan på ett avgörande från domstol.

Här kan du läsa beslutet

För mer information kontakta:

Presstjänsten: 08-586 080 60

Pressmeddelande